22. 10. 2024 — 19:00 Festival ↗ Lístky

Drama Queer: Queer Theater Talk & Quiz & Queer Slam Poetry

Queer Theater Talk & Quiz

Queer v slovenskom divadelníctve

Vo svetovom divadelníctve je téma queer divadla už integrálnou súčasťou scénického umenia, na Slovensku je však stále značným tabu. Napriek tomu vznikajú diela, ktoré otvárajú dodnes marginalizované, no veľmi akútne otázky občianskych práv a identity príslušníkov LGBTIQ+. Práve o tvorcoch, inscenáciách a umeleckých počinoch tematizujúcich rôznorodosť, problematiku a vnímanie queer komunity sa zameria prednáška doc. Karola Mišovica z Ústavu divadelnej a filmovej vedy CVU SAV.

Queer Slam Poetry

Slovenský slam sa dlhodobo snaží byť bezpečným priestorom pre umelkyne a umelcov zo všetkých komunít, bez ohľadu na rod, vierovyznanie, politické presvedčenie, profesiu či vek. Významnú úlohu v ich radoch tak zastávajú práve queer smalerky a slameri, ktorí na scénu prinášajú témy rodových otázok, stále aktuálnej diskriminácie či predsudkov. Nekompromisne a priamo pomenúvajú dennú životnú skúsenosť queer človeka v súčasnej slovenskej spoločnosti. Svojou otvorenosťou sa snažia pomôcť pochopeniu a tolerancii v spoločnosti.

Vystúpia:

Arejko
Najvýraznejšia tvár banskobystrickej slamovej scény. Povolaním herec, moderátor, PR manažér kultúrneho centra, drag performer, Pokémon master, profesionálny Chorvát a amatérsky básnik. Your (un)cool, queer and slightly autistic auntie.

Gyenge Veroni
Slamerka, performerka, aktivistka. Píše slam poetry v maďarčine, slovenčine a v angličtine. Je známa svojimi energetickými vystúpeniami a spoločensky angažovanými textami, ktoré kombinujú humor, kritiku a osobnú výpoveď. Doposiaľ je prvá žena a prvý človek zo zahraničia, ktorá získala titul majsterky Maďarska v slam poetry (2021).

Luka Brex
Obľúbená tvár z Košíc a organizátor malej scény na Východe. Vo svojich textoch sa priznáva k prehreškom z jeho minulosti či reaguje na spoločenské dianie. Obľubuje dinosaurov, zelenú farbu, zelenú kávu (matchu) a všetko, čo vonia aspoň kúsok po probléme.

Gabriela Birošová
Vizuálna umelkyňa, poetka a autorka slam poetry a fotografka. Jej básne sú hlasom nehy i protestu. Jej tvorba reflektuje aktuálne socio-politické dianie. Reaguje a vyjadruje sa prostredníctvom performance a participatívnych projektov. Svoju autorskú tvorbu signuje pseudonymom – instantná poézia- . Okrem umeleckej činnosti sa angažuje aj v aktivizme.

Freja
Západoslovenská diva s bronzovou medailou z Majstrovstiev Slovenska 2023. Emočný hurikán, smršť sebareflexie a lásky. Na stage príde moralizovať a pohoršovať, lebo tak ju to baví. Rada pohoršuje svojimi kérkami a považuje sa za starú harcovníčku bratislavskej scény a „najväčšieho z lotrov“.

*Úvadzame v spolupráci so Slam Poetry Slovakia.