5. 4. 2024 — 19:30 Divadlo ↗ Lístky

ODIVO: Vnorená ~ Jaro Viňarský ~

Audiovizuálna (re)performancia s performerom Jarom Viňarským.
🫧 

Ponor do témy akútnej potreby starostlivosti. Tri nádychy. Tri zadržania dychu. Dunenie spodných prúdov. Prelievanie autentickej životnej skúsenosti do princípov nádychového potápania. Ako dlho vydrží telo bez dychu, hlava bez oddychu? Aké rôzne skupenstvá môže mať starostlivosť o blízku osobu?

Performancia o dotykoch, ktoré rozčeria hladinu, o minútach, ktoré sa zlievajú do rutinných úkonov a o detailoch, ktoré zostanú ukotvené v pamäti. V diele sa pracuje s princípom reperformancie – starostlivosť o konkrétnu reprízu preberá vždy iná performerka, prepožičiava svoje fyzické telo a stáva sa spoluautorkou. Každý ponor je tým pádom jedinečný.

☁️
Námet, koncept a réžia: Mária Danadová a Monika Kováčová

Hudba: Dávid Javorský, Lukáš Kubičina (Myši na poli)

Texty piesní: Jakub Mudrák (Myši na poli)

Choreografia: Lívia Mendéz Balážová

Zvuková kinetická inštalácia: Martin Bízik

Scénografia: Juraj Poliak

Audio prehovor: Zuzana Galková

Stážistka: Martina Chmelanová

Performerka: Lívia Méndez Balážová

Výroba scény: Devonic, s.r.o.

🪶 ODIVO je nezávislé divadelné zoskupenie založené v roku 2014. Od svojho vzniku účinkovalo na viac ako 100 festivaloch (Slovensko, Česko, Poľsko, Nemecko, Bulharsko, Macedónsko, Srbsko, Chorvátsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina). Divadelný jazyk zoskupenia inklinuje k medzidruhovým umeleckým prejavom, v rámci tvorby experimentuje s postupmi bábkového, objektového, pohybového divadla a performancie. Okrem tvorby pred stavení pre všetky vekové kategórie sa venuje paradivadelným projektom, vzdelávaniu a spoluprácam s tvorcami a tvorkyňami z rôznych umeleckých odvetví.

Odivo získalo ocenenia na medzinárodných festivaloch v Bulharsku, v Poľsku, v Chorvátsku, v Srbsku, v Česku a na Slovensku. Formujúcimi osobnosťami zoskupenia sú Monika Kováčová a Mária Danadová. Okrem nezávislej scény spolupracujú aj so zriaďovanými divadlami.

___

Priestorovými partneri projektu sú Záhrada – centrum nezávislej kultúry a Divadlo Štúdio tanca.

Hlavným partnerom projektu a z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.